Monday 22 September 2014

Bab 16



“UMI nak masak apa hari ni?” Adawiyah menegur uminya yang sedang menyiang ikan keli. Tok man nya pula sedang sibuk memotong bawang.
“Ni hah, abah kamu beli ikan keli tadi, jadi umi ingat nak masak ikan keli masak merah la. Dah lama tak makan. Kenapa?” Puan Mariam masih sibuk menyiang ikan tanpa memandang Adawiyah yang sedang bertenggek di sebelahnya.
“Sedapnya umi. Terliur la adik macam ni. Dah lama adik nak makan ikan keli ni. Kat KL tak boleh makan sebab keluarga abang tak makan ikan keli ni. Diorang geli” Adu Adawiyah.
“Kalu nok make gak, mari la tulung tok ma ni. Tulung tumis bawe dulu biar cepat siap. Nanti tok laki mung ngan abah mung nok make. Pukul berapo doh ni. (Kalau nak makan, mari la tolong tok ma ni. Tolong tumis bawang dulu biar cepat siap. Nanti suami kau dan abah kau nak makan. Pukul berapa dah ni.)” tok ma sudah menyerahkan bawang yang sudah dikisarnya kepada Adawiyah untuk ditumis.
“Memang masuk dapur nak tolong la. Kesian umi dengan tok ma buat kerja. Biar adik tolong ya. Hari ni chef Adawiyah yang masak makanan untuk tengah hari ni. Nak test skill la. Dah lama tak asah ni.” Adawiyah sudah menyising lengan bajunya.
“Dah lama tak test skill? Adik tak pernah masak ke untuk Faris?” Puan Mariam memandang anaknya. Tangan anaknya berhenti menyiang ikan yang ada di dalam sinki.
Adawiyah tersengih. Tertangkap sudah. Tu la, siapa suruh mulut tu becok sangat mengaku yang tak pernah masak untuk suami.
“Bukan tak nak masak umi tapi sebab adik kan kerja. Lagipun, rumah tu dah ada pembantu. Jadi, adik tak masak la. Lagipun, mama tak bagi adik buat kerja-kerja macam ni. Dia kata biar pembantu je yang buat.” Adawiyah menunduk. Habislah dia. Confirm kena basuh dengan tok ma dan uminya.
“Hish, budok-budok zame loni meme la. Mung tahu dok Adawiyah weh. Ore tino ni ngaji setinggi mano pun keno masuk dapur jugok. Tok pehe la aku. Patut la ghama budok-budok loni nikoh tok lamo. Cera-bera. (Hish, budak-budak zaman sekarang ni memang la. Kau tahu tak Adawiyah oii. Orang perempuan ni belajar setinggi mana pun kena masuk dapur juga. Tak faham aku. Patut la ramai budak-budak sekarang kahwin tak lama. Bercerai-berai.)” Tok ma sudha pun membuka kitab ceramahnya yang memang Adawiyah tahu takkan habis sehinggalah petang Nanti. Adawiyah sudah mula membuat muka.
“Tengok tu. Tok ma nasihat bukannya nak dengar. Adik, apa yang tok ma cakap tu betul. Sepatutnya adik kena memasak untuk Faris. Memang la rumah Faris tu ada pembantu tapi, sebagai isteri adik kena la siapkan makanan untuk dia setiap hari. Air tangan isteri tu kan pengikat kasih antara suami isteri. Kalau adik sibuk sangat sekalipun paling tidak, adik siapkan air untuk dia minum sebelum pergi kerja.” Nasihat Puan Mariam panjang lebar.
“Adik faham umi. Ya, adik mengaku yang adik ni memang tak jalankan tanggungjawab adik sebagai seorang isteri dengan betul. Adik tahu adik salah. Mulai hari ini, adik janji yang adik akan siapkan makanan suami adik ya.” Adawiyah insaf.
Dia mengaku, sebagai seorang isteri dia tidak melakukan tanggungjawabnya dengan sempurna. Faris sekalipun tidak pernah merungut dan menerimanya seadanya. Sepatutnya dia sedar semua tu. Memang benar dia seorang yang bekerjaya tetapi diakuinya tanggungjawab sebagai seorang isteri merupakan keutamaannya berbanding tanggungjawab sebagai seorang doktor namun tanggungjawab sebagai doktor menuntutnya untuk lebih memberi perhatian kepada kerjanya berbanding suaminya. Sepatutnya dia bersyukur kerana Faris seorang suami yang baik tetapi dia boleh pula mencurigai suaminya.
“Adik, umi dan tok ma bukan nak marah adik tapi kami nak adik sedar tanggungjawab adik. Kalau suami tak kata apa-apa, bukan bermakna kita boleh buat tak tahu je. Ingat, syurga isteri terletak di bawah tapak kaki suami. Dah la adik balik sini sebab merajuk dengan dia, tapi dia tak marah pun. Dia siap datang nak pujuk adik. Umi tak nak tau adik buat macam ni lagi. Cukuplah sekali ni je. Lain kali, jadikan ini sebagai pengajaran. Jangan asyik nak lari dari masalah. Adik fikir dan nampak salah Faris je, salah adik yang tak jalankan tanggungjawab adik yang satu tu, adik tak nampak.” Adawiyah mengangguk tanda memahami nasihat uminya.
“Doh la tu Yam wei. Dia pehe doh tu. Sambung la sie ike tu. Hari ni kito suruh dio masok. Biar dio masok ko tok laki dio. (Dah la tu Yam oii. Dia faham dah tu. Sambung la siang ikan tu. Hari ni kita suruh dia masak. Biar dia masak untuk suami dia.)” Tok ma menyebelahi Adawiyah. Adawiyah pula hanya mengangguk-angguk tanda setuju.
Puan Mariam mengeluh dan kembali menyambung menyiang ikan. Walaubagaimanapun, dia masih tidak berhenti menasihati Adawiyah.
“Yalah mak. Dah, pergilah masak. Kejap lagi abah dan Faris balik. Biasanya waktu macam ni dah nak habis dah khutbah Jumaat.”
“Okey bos.” Adawiyah tersenyum sambil menabik kepada uminya. Dia nekad mulai hari ini dia akan menjadi seorang isteri yang bertanggungjawab seperti uminya. Dia juga tidak akan sekali-kali meragui kejujuran suaminya lagi. Itu tekadnya.

“WAH… Sedapnya bau lauk hari ni. Siapa yang masak ni?” Encik Sulaiman mencium bau makanan yang dihidangkan di atas meja. Ikan keli masak merah, singgang ikan, kangkung goreng belacan, ulam raja, kerabu betik dan budu berjaya menaikkan selera Encik Sulaiman.
“Anak bongsu abang la. Dia masak special untuk abah dan suami dia. Duduklah.” Puan Mariam menarik kerusi untuk suaminya manakala Adawiyah menarik kerusi untuk suaminya.
“Thanks sayang.” Faris tersenyum kepada isterinya.
Pertama kali dia dapat merasakan air tangan isterinya tidak sabar pula dia ingin menjamah hidangan yang ada di hadapan. Matanya tertancap pada satu  hidangan yang berada betul-betul di hadapannya. Direnung lauk itu dengan pelik.
‘Makanan apa macam ni? Pelik je aku tengok ikan ni. Ikan apa ni? Tak pernah aku tengok pun’ Faris mengerutkan dahinya. Dilihat uminya suidah menyedok makanan itu ke dalam pinggan abah. Adawiyah pula baru sahaja selesai menyendukkan nasi ke dalam pinggannya.
“Abang nak lauk apa? Try lauk ni ya.” Adawiyah mencedok lauk yang dilihat Faris tadi. Faris membulatkan matanya dan menggelengkan kepalanya kepada Adawiyah. Adawiyah pula tidak memahami maksud suaminya. Adawiyah turut menggelengkan kepalanya meminta penjelasan. Faris pula masih menggelengkan kepalanya. Adawiyah mengerutkan dahinya kerana tidak memahami maksud suaminya.
“Ni gapo pulok budok duo ore ni dok main geleng-geleng ni. Pening aku kelih. Make-make la Parih weh. Adawiyah bubuh la lauk ko tok laki tu. (Ni apa pulak budak dua orang ni dok main geleng-geleng ni. Pening aku tengok. Makan-makan la Faris oii. Adawiyah bagi lauk kat suami tu.)” Adawiyah mengangguk. Diturutnya arahan suaminya.
Lauk yang menakutkan Faris itu akhirnya selamat juga berada di dalam pinggangnya. Setelah membaca doa, semua orang mula makan. Faris pula hanya menguis-nguis nasinya. Dia memerhati keluarga isterinya yang begitu selera makan lauk pelik yang dilihatnya. Isterinya sendiri juga asyik menambah ikan pelik itu ke dalam pinggannya. Faris hanya mampu memandang kerana dia tidak berani untuk makan ikan itu. Sepanjang hayatnya, itulah kali pertama dia nampak ikan yang pelik seperti itu. Dia rasa geli untuk mencuba makanan itu.
‘Laju betul isteri aku makan. Sedap sangat ke? Hish, geli aku nak makan.’
“Parih, bakpo tok make nyo? Lauk tok sedak ko tok make lauk kampung? Make lauk ore putih jah ko? (Faris, kenapa tak makan? Lauk tak sedap ke tak makan lauk kampung? Makan lauk orang putih je ke?)” Berderet-deret soalan tok ma kepada Faris. Malangnya, sepatah pun apa yang ditanya tok ma itu tida difahami Faris.
“Hah? Apa tok ma?” Adawiyah pula sudah ketawa melihat suaminya yang kebingungan. Kesian pula melihat suaminya yang serba salah itu. Lupa pula dia yang suaminya tidak pernah makan ikan keli. Patutlah suaminya menggelengkan kepala kepadanya semasa dia meletakkan lauk ikan keli itu ke dalam pinggan suaminya.
“Payoh weh kecek denge budok Kolo Lupo ni. Tok pehe sokmo. Oyak gak ko dio Man. Ore putih panggil gapo tuh? Tra lik? Alik? Hish, tok reti aku. (Susah la cakap dengan budak Kuala Lumpur ni. Asyik tak faham. Beritahu la kat dia Man. Orang putih panggil apa tu? Tra lik? Alik? Hish, tak reti aku.)” Tok ma menggaru kepalanya.
“Translate tok ma.” Adawiyah membetulkan kata-kata tok ma nya sambil ketawa terkekek-kekek.
“Ya la mak. Tok ma tanya, kenapa tak makan? Lauk tak sedap ke?” Encik Sulaiman menerangkan kepada menantunya.
“Eh, tak adalah. Sedaplah abah. Siapa kata tak sedap pula.” Faris menjawab.
Dia menggaul nasinya. Dicubitnya sedikit ikan keli itu. Dipandang Adawiyah meminta simpati isterinya. Adawiyah pula hanya tersenyum sahaja. Sengaja dia ingin mengenakan suaminya.
‘Biar dia belajar makan ikan keli. Lain kali tak adalah asyik geli dengan ikan ni.’  Detik Adawiyah dalam hati.
“Makanlah Is. Apa tengok-tengok isteri tu? Nak suruh isteri suap ke?” Puan Mariam pula bertanya.
Faris menggeleng laju. Disuapnya juga ikan itu ke dalam mulutnya. Dipejamnya mata rapat-rapat kerana takut akan termuntah apabila mengunyah ikan itu. Perlahan-lahan Faris mengunyah ikan keli tetapi ketika dia mengunyah ikan itu, dia terasa seperti makan ayam sahaja dan bukan ikan keli. Dia berbisik ke telinga Adawiyah.
“Sayang,  ikan apa ni? Kenapa rasa macam ayam?”
Adawiyah turut berbisik kepada suaminya supaya tidak memalukan suaminya di hadapan keluarganya. Nasib baik abang-abangnya tidak pulang ke kampung pada waktu itu, kalau tidak pasti suaminya sudah diusik oleh abang-abangnya kerana tidak mengenali ikan keli.
“Ikan keli la abang. Memang ikan ni rasa macam ni. Sedap kan?”
Faris mengangguk. Nasi yang hanya dikuis tadi habis licin dimakannya. Dia makan sehingga tiga pinggan. Belum pernah dia makan ikan keli tetapi tidak disangka ikan keli yang dikatakan tidak sedap dan rasa seperti longkang oleh keluarganya sebenarnya sangat sedap. Faris langsung tidak menyentuh lauk lain. Dia hanya makan nasi bersama ikan keli masak merah sahaja. Adawiyah hanya tersenyum setiap kali suaminya memintanya untuk menambah nasi. Siapa sangka Faris yang berlidah Inggeris itu boleh makan makanan kampung.

1 comment: